Paroda Vilniuje „Mano šeima”
 
 Balandžio 26 d. Vilniuje, „Lietuvos aido“ galerijoje, atidaryta paroda „Mano šeima“. Pasak rengėjų, ši paroda – tai pilietinė akcija, kuria siekiama viešai priminti šeimos reikšmę žmogaus ir visuomenės gyvenime. Sumanymas gimė, kai dėl ryžtingų Kristinos Danilevičienės veiksmų vasarį Juodkrantės galerijoje neįvykus parodai „Gyvenimas kartu: tradicinė ir netradicinė šeima“ žiniasklaidoje kilo aštrios polemikos apie šeimos sampratą. Vilniuje vykstančios parodos rengėjai nutarė, kad jų įnašas į šią diskusiją galėtų būti visuomenės pagrindą sudarančios šeimos atvaizdas, sukurtas iš šeimos albumų puslapių. Į parodą iš jų buvo atnešta per pusantro tūkstančio nuotraukų, iš kurių sumanymą palaikę profesionalūs fotografai surengė ekspoziciją.

Parodoje eksponuojamos fotografų Arūno Baltėno, Klaudijaus Driskiaus, Sauliaus Paukščio, Romualdo Požerskio, Arūno Valiaugos, Tomo Vyšniausko sukurtos ir šeimos gyvenimo įvairovę liudijančios meninės ir buitinės fotografijos: vestuvių, įvairių netekčių ir nelaimių paženklintų šeimų nuotraukos, vienišų, išsiskyrusių, žmonių atvaizdai. Parodos anotacijoje teigiama, kad „taip atskleista temos aspektų gausa skatina susimąstyti, koks sudėtingas, trapus, o sykiu stiprus darinys yra šeima. Ekspozicija parodo, kad šeimos gyvenimas nėra banalus, kad nebūtina ieškoti ekstremalių atvejų, siekiant įtikinti, koks jis įdomus ir prasmingas“.

Prieš parodos atidarymą galerijoje vykusi spaudos konferencija, netrukus, kaip reta, virto diskusija, kurioje dalyvavo Šv. Juozapo šeimų bendruomenės atstovas Vaidas Deveikis, keturių dukrų mama istorikė Asta Giniūnienė, dailės istorikės Giedrė Jankevičiūtė, Elona Lubytė, Laima Kreivytė, Rūta Mikšionienė, žurnalistai Darius Chmieliauskas, Jūratė Kuodytė, Gailutė Jankauskienė, skulptorė Ksenija Jaroševaitė. Pokalbis sukosi apie du klausimus: kas yra tradicinė šeima ir ar galima šeimos sąvoką taikyti homoseksualų poroms. Gana greitai buvo sutarta, kad sąvokos „šeima“ ir „santuoka“ nebūtinai yra sinonimai; kaip rodo tikrovę atspindinčios fotografijos, šeima gali vadintis ir dvi vienišos seserys ar išsiskyrę bei artimųjų netekę žmonės; diskutuojant, ar šeima galima vadinti homoseksualią porą, išryškėjo pasaulėžiūros skirtumai. Rengėjų teigimu, parodoje ir nesiekiama atsakyti į šiuos klausimus, o tik norima atkreipti visuomenės dėmesį į egzistuojančią netoleranciją ir tradicinėms, o ypač krikščioniškoms, šeimoms ir į tai, kad šeimos temai per mažai dėmesio skiriama šiuolaikinio meno erdvėse.

Tarp gausaus būrio parodos atidarymo dalyvių buvo ir kardinolas Audrys Juozas Bačkis, nemažai dvasininkų, menininkų, šeimų su vaikais. Paroda Vilniuje veiks iki gegužės 11 d. Vėliau, tęsiant šią pilietinę akciją, planuojama ją surengti Kaune, Klaipėdoje ir mažesniuose Lietuvos miestuose.

„Bažnyčios žinios“
katalikai.lt

 
 
   

jubiliejus2025.katalikai.lt

Kauno Šv. Juozapo (Vilijampolės) parapija 
atsinaujino

Senųjų Trakų vienuolynas 
atsinaujino

Užsienio lietuvių sielovada 
atsinaujino

kaunoarkikatedra.lt 
atsinaujino

sventumolink.lt

kaisiadoriuvyskupija.lt 
atsinaujino

PAVELDAS.katalikai.lt 
Lietuvos krikščioniškasis paveldas

MALDYNAS.katalikai.lt

jaunimodienos.lt 
PJD2023

Virtualus „LKB kronikos“ kelias

jonopauliausparapija.lt 
atsinaujino Kauno Šv. Jono Pauliaus II parapijos www

krekenavosbazilika.lt 
atsinaujino

tikejimasirsviesa.lt 
„Tikėjimo ir šviesos“ bendruomenė atnaujino www

žuvelė.lt 
Ruklos parapijos evangelizacinis projektas

teofilius.lt 
atsinaujino

kronikosfondas.lt 
atsinaujino

sinodas.katalikai.lt 
Sinodinis kelias Lietuvoje

Šv. Juozapo metai

misijos.katalikai.lt

vievioparapija.lt

www.teofiliauskelias.lt

trakubazilika.lt 
atsinaujino

ausrosvartai.lt 
atsinaujino

www.kelione.org 
Ekumeninė sielovados bendruomenė „Kelionė“

Lietuvos Caritas 
atsinaujino

Kauno arkivyskupijos Caritas 
atsinaujino

bernardinai.lt 
atsinaujino

vilniauskalvarijos.lt 
atsinaujino

elektrenuparapija.lt 
atsinaujino

LK.katalikai.lt 
papildyta

KATEKIZMAS.LT 
atnaujinta ir papildyta

krikscioniskifilmai.lt

Bažnytinio paveldo muziejus Vilniuje 
atsinaujino

kapucinai.net 
atsinaujino

Paminklai negimusiems kūdikiams

katalikuleidiniai.lt 
atsinaujino

Palaimintojo Jurgio Matulaičio draugija

 
     
© 1998-2002, 2003-2005, 2006-2020 Katalikų interneto tarnyba, info@kit.lt