Lietuviai nebenaudojamus indus noriai dovanojo Caritas įstaigoms
 
 

2009 m. spalio 8-21 dienomis vyko akcija, kurios metu didžiųjų Lietuvos miestų gyventojai nebenaudojamus indus galėjo atiduoti Caritas organizacijai. Per dviejų savaičių trukmės akciją visoje Lietuvoje buvo surinkta beveik 600 dėžių dar tinkamų naudoti indų.

Anot Laimos Petraitytės, Lietuvos Caritas atstovės ryšiams su visuomene, drauge su parduotuvių tinklu „Žana“ organizuotos akcijos rezultatai pranoko lūkesčius. „Panašią akciją esame rengę šių metų balandžio mėnesį. Tačiau rezultatai šį kartą tiesiog apstulbino“, - žmonių aktyvumu stebėjosi L. Petraitytė.

„Jau pirmosiomis akcijos dienomis indų visoje Lietuvoje surinkta arti 100 dėžių. Dosniausi buvo Vilniaus ir Kauno miestų gyventojai – nešta lėkščių, puodelių, nebenaudojamų servizų, stalo įrankių. Žmonės negailėjo ir visai naujų, dar neišpakuotų indų“, – kalbėjo Lietuvos Caritas atstovė.

Didesnė dalis per akciją surinktų indų, anot atstovės, atiteko Caritas vaikų dienos centrams, senelių globos namams ir labdaros valgykloms. Didelė dalis jų buvo atiduoti vargingai gyvenančioms šeimoms bei vienam Vilniaus miesto vaikų darželiui.

„Kasdien į mūsų labdaros valgyklą pavalgyti pietų ateina apie 500 žmonių. Nors ir gauname labdaros maistu, įrengimais, bet indų trūksta. Ne paslaptis, kad pasitaiko ir nesąžiningų klientų, kurie geresnę lėkštę ar stalo įrankius išsineša“, – pasakojo Kauno arkivyskupijos Caritas labdaros valgyklos vedėja Rita Veličkienė ir pabrėžė, jog nors akcijos metu atsirinko daugybę dubenėlių labdaros valgyklai, vis dar trūksta plastmasinių indelių sriubai. „Pavalgyti dažnai ateina sergančių ar išgėrusių žmonių, kurie nešdami sriubą iki stalo dalį jos išlaisto. Gilūs plastmasiniai dubenėliai yra kur kas patogesni“, – kalbėjo valgyklos vedėja.

Garbaus amžiaus moteris vardu Jonė Caritas labdaros valgykloje pietauja jau kelintus metus. Senolė sakosi, kad vis dėlto jai svarbiau maistas, darbuotojų rūpestis, o iš kokio indo valgys – visai nesvarbu. Bet jeigu atsirastų galimybė nors per didžiąsias šventes pasėdėti prie gražiai padengto stalo, anot moters, išties būtų gera.

Parduotuvių tinklo „Žana“ atstovės Redos Basakirskaitės teigimu, akcija siekta paskatinti žmones dalintis vieni su kitais. „Atrodė, kad ekonomiškai ir morališkai įtemtu laiku kiekvienas stengsis pasirūpinti tik savimi, tačiau likome nustebinti, kad sunkmetis žmones paskatino užjausti vieni kitus ir ypač tuos, kurie turi mažiausiai“, – pastebi R. Basakirskaitė.

„Džiugu, kad šį kartą žmonės buvo supratingi ir nešė švarius ar kartais visai naujus indus ir stalo įrankius. Nemažai buvo tokių, kurie atnešė po kelias dėžes nebenaudojamų ar pabodusių indų ir nieko naujo neįsigijo. Sakydavo, kad ne nuolaidos, o noras prisidėti prie akcijos juos skatina dalintis“, – teigė „Žana“ atstovė ir nuoširdžiai dėkojo visiems prisidėjusiems prie akcijos.

Lietuvos Caritas ir indų parduotuvių tinklo „Žana“ informacija

 
 
   

jubiliejus2025.katalikai.lt

Kauno Šv. Juozapo (Vilijampolės) parapija 
atsinaujino

Senųjų Trakų vienuolynas 
atsinaujino

Užsienio lietuvių sielovada 
atsinaujino

kaunoarkikatedra.lt 
atsinaujino

sventumolink.lt

kaisiadoriuvyskupija.lt 
atsinaujino

PAVELDAS.katalikai.lt 
Lietuvos krikščioniškasis paveldas

MALDYNAS.katalikai.lt

jaunimodienos.lt 
PJD2023

Virtualus „LKB kronikos“ kelias

jonopauliausparapija.lt 
atsinaujino Kauno Šv. Jono Pauliaus II parapijos www

krekenavosbazilika.lt 
atsinaujino

tikejimasirsviesa.lt 
„Tikėjimo ir šviesos“ bendruomenė atnaujino www

žuvelė.lt 
Ruklos parapijos evangelizacinis projektas

teofilius.lt 
atsinaujino

kronikosfondas.lt 
atsinaujino

sinodas.katalikai.lt 
Sinodinis kelias Lietuvoje

Šv. Juozapo metai

misijos.katalikai.lt

vievioparapija.lt

www.teofiliauskelias.lt

trakubazilika.lt 
atsinaujino

ausrosvartai.lt 
atsinaujino

www.kelione.org 
Ekumeninė sielovados bendruomenė „Kelionė“

Lietuvos Caritas 
atsinaujino

Kauno arkivyskupijos Caritas 
atsinaujino

bernardinai.lt 
atsinaujino

vilniauskalvarijos.lt 
atsinaujino

elektrenuparapija.lt 
atsinaujino

LK.katalikai.lt 
papildyta

KATEKIZMAS.LT 
atnaujinta ir papildyta

krikscioniskifilmai.lt

Bažnytinio paveldo muziejus Vilniuje 
atsinaujino

kapucinai.net 
atsinaujino

Paminklai negimusiems kūdikiams

katalikuleidiniai.lt 
atsinaujino

Palaimintojo Jurgio Matulaičio draugija

 
     
© 1998-2002, 2003-2005, 2006-2020 Katalikų interneto tarnyba, info@kit.lt