„Augink atsakingai“ pradeda nacionalinę šeimų ugdymo programą „Šeimų universitetas“
 
 

2010 m. liepos 23 d., Vilnius. Šiandien prasideda iniciatyvos „Augink atsakingai“ nacionalinė šeimų ugdymo programa „Šeimų universitetas“, kuri skatins tėvus kurti intensyvius tarpusavio santykius ir taip stiprinti savo ryšius su vaikais. Planuojama, kad programa tiesiogiai ar internetu per ketverius metus pasieks apie 100 tūkst. šeimų Lietuvoje – tai sudaro apie 40 proc. visų šalies šeimų, auginančių vaikus iki 16 metų.

„Tikime, kad šis projektas sukurs sąlygas skleistis atsakingo ir kokybiško vaikų ugdymo kultūrai šalyje ir taip išlaisvins kūrybinius ir ekonominius ateities visuomenės pajėgumus,“ – sakė „Augink atsakingai“ iniciatorius „Omnitel“ prezidentas Antanas Zabulis.

Šių metų birželį „Augink atsakingai“ užsakymu atliktas tėvų ir vaikų santykių tyrimas parodė, kad ketvirtadalis (24,8 proc.) vaikus auginančių porų Lietuvoje nepalaiko artimesnių tarpusavio santykių. Tyrimas taip pat atskleidė tiesiogines sąsajas tarp tėvų tarpusavio santykių ir jų ryšio su vaiku. Pavyzdžiui, kuo silpnesnis tėvų ryšys, tuo dažniau problemoms su vaikais spręsti jie renkasi išorinį „atlygį“, o ne tarpusavio supratimo argumentus. Be to, mažiau tarpusavyje bendraujančių tėvų požiūris į vaiko auklėjimą dažniau išsiskiria, todėl silpsta jų autoritetas, mažėja vaiko pasitikėjimas tėvais.

„Tačiau net ir tos poros, kurios sakė skiriančios laiko vienas kitam, iš tiesų tai daro atsitikinai. Kitaip tariant, tėvai neieško laiko pabūti dviese sąmoningai, todėl tarpusavio ryšys geriausiu atveju tik palaikomas, o ne auginamas. Supratimo, kad santykius reikia kurti, iš esmės nėra,“ – tyrimo rezultatus komentavo sociologė antropologė dr. Eglė Laumenskaitė.

„Omnitel“ prezidentas A.Zabulis pabrėžia, kad „Šeimų universitetui“ kurti ir įgyvendinti pavyko sutelkti partnerius, kurie projektui atneša labai konkretų indėlį. Nacionalinė šeimų ir tėvų asociacija (NŠTA) turi didžiulę patirtį dirbant su šeimomis ir plačius kontaktus – tai užtikrina projekto sklaidą. Tarptautinė šeimų vystymosi federacija IFFD, Jungtinių tautų patarėja šeimos klausimais, „Šeimų universitete“ pritaikė pasauliniu mastu pasitvirtinusį ir unikalų ugdymo metodą.

Šis metodas, 40 metų naudojamas šeimų iš 60 pasaulio šalių, pagrįstas atvejo analize (angl. case study): tėvai analizuoja aprašytas kasdienes situacijas asmeniškai, diskutuoja apie jas šeimoje ir grupėse su kitomis šeimomis, dalijasi savo patirtimis, nuomonėmis ir taip tobulėja.

„Metodo stiprybė ir grožis tas, kad čia nėra pranašų, mokančių, kaip šeimos turi gyventi. Čia šeimos moko viena kitą, pasidalydamos patirtimi, nuomonėmis. Toks būdas labai prisideda prie tėvo ir motinos sugebėjimo kartu identifikuoti problemas ir jas spręsti. Tai – šeimos vienybės mokykla,“ – sakė IFFD atstovė Lietuvoje Lina Bernatonienė.

Moderuoti diskusijas „Šeimų universitete“ šeimoms padės mokymus išėję savanoriai moderatoriai, kurie taps šio projekto lyderiais.

„Šiandien mūsų laukia didelis darbas – sutelkti motyvuotas šeimas, kurios atpažins, kokią didelę vertę jie gali sukurti Lietuvos visuomenei, ir taps pirmaisiais „Šeimų universiteto“ moderatoriais. Būtent šios šeimos taps „Šeimų universiteto“ branduoliu, aplink kurias projekto eigoje sniego gniūžtės principu telksis kitos šeimos. Toliau projektas gali vystytis visiškai natūraliai, su minimalia organizatorių pagalba, nes jis pagrįstas pačių šeimų pamatine motyvacija – būti laimingoms, “ – pasakojo Tomas Šalkauskas, NŠTA pirmininkas.

Pasak Šalkausko, artimiausiu metu ketinama kreiptis į įvairias šeimas jungiančias organizacijas Lietuvoje, siekiant surasti ir sutelkti potencialius moderatorius iš įvairių Lietuvos rajonų. Ne menkesnis vaidmuo tenka ir projektą nušviesiančiai žiniasklaidai.

Masinius šeimų mokymus planuojama pradėti vėlyvą rudenį, po to, kai baigsi moderatorių parengimas. Šiemet planuojama įgyvendinti dvi mokymų programas, skirtas tėvams su vaikais iki 8 metų.

Tuo pat metu bus pradėta kurti ir šeimų bendruomenė projekto interneto svetainėje www.seimu.lt.

Dalyvavimas „Šeimų universitete“ nemokamas ir savanoriškas.

Daugiau informacijos žiniasklaidai:
Lukas Mikelaitis
„Publicum“ projektų vadovas
Tel.: 8 612 62326
l.mikelaitis@publicum.lt

 
 
   

jubiliejus2025.katalikai.lt

Kauno Šv. Juozapo (Vilijampolės) parapija 
atsinaujino

Senųjų Trakų vienuolynas 
atsinaujino

Užsienio lietuvių sielovada 
atsinaujino

kaunoarkikatedra.lt 
atsinaujino

sventumolink.lt

kaisiadoriuvyskupija.lt 
atsinaujino

PAVELDAS.katalikai.lt 
Lietuvos krikščioniškasis paveldas

MALDYNAS.katalikai.lt

jaunimodienos.lt 
PJD2023

Virtualus „LKB kronikos“ kelias

jonopauliausparapija.lt 
atsinaujino Kauno Šv. Jono Pauliaus II parapijos www

krekenavosbazilika.lt 
atsinaujino

tikejimasirsviesa.lt 
„Tikėjimo ir šviesos“ bendruomenė atnaujino www

žuvelė.lt 
Ruklos parapijos evangelizacinis projektas

teofilius.lt 
atsinaujino

kronikosfondas.lt 
atsinaujino

sinodas.katalikai.lt 
Sinodinis kelias Lietuvoje

Šv. Juozapo metai

misijos.katalikai.lt

vievioparapija.lt

www.teofiliauskelias.lt

trakubazilika.lt 
atsinaujino

ausrosvartai.lt 
atsinaujino

www.kelione.org 
Ekumeninė sielovados bendruomenė „Kelionė“

Lietuvos Caritas 
atsinaujino

Kauno arkivyskupijos Caritas 
atsinaujino

bernardinai.lt 
atsinaujino

vilniauskalvarijos.lt 
atsinaujino

elektrenuparapija.lt 
atsinaujino

LK.katalikai.lt 
papildyta

KATEKIZMAS.LT 
atnaujinta ir papildyta

krikscioniskifilmai.lt

Bažnytinio paveldo muziejus Vilniuje 
atsinaujino

kapucinai.net 
atsinaujino

Paminklai negimusiems kūdikiams

katalikuleidiniai.lt 
atsinaujino

Palaimintojo Jurgio Matulaičio draugija

 
     
© 1998-2002, 2003-2005, 2006-2020 Katalikų interneto tarnyba, info@kit.lt