Kreipimasis su 200 parašų dėl Europos Tarybos konvencijos dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos ir šalinimo perduotas Valstybės vadovams
 
 

Nenorime, kad iš mūsų berniukų būtų daromos mergaitės ir atvirkščiai!

Gegužės 19 d., Sekminių sekmadienį, grupei tėvų kilo mintis aukščiausiems Valstybėms vadovams tiesiai išsakyti savo poziciją, nerimą ir nepritarimą dėl to, kas gresia mūsų vaikams jeigu Lietuva pasirašys kai kuriuos teisės aktus.

Per dvi valandas beveik 200 piliečių pasirašė Kreipimąsi dėl Europos Tarybos konvencijos dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos ir šalinimo, primindami savo teisę būti konstituciškai garantuotais pagrindiniais vaikų auklėtojais, kuriems, kaip ir daugumai šalies gyventojų, nepriimtini bandymai eksperimentuoti ir diegti mokyklose bei darželiuose su prigimtiniais dalykais nederančias programas, todėl reikalaudami, kad Lietuva minėtojo dokumento nepasirašytų.

Tėvų nerimą didina šiuo metu svarstomi ir kito teisės akto – Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo – pakeitimai, kuriuos dauguma priima kaip tiesiogiai nukreiptus į šeimų ardymą. Ir šiuo atveju viskas vyksta skubotai, visuomenė nėra tinkamai informuojama, šiuo klausimu nėra išsamiai pasisakę pedagogikos ir vaikų bei šeimų psichologijos specialistai.

Grupės tėvų Kreipimosi originalas su parašais dėl minėtosios konvencijos ir įstatymo jau įteiktas LR Prezidentei, o kopijos išsiųstos Seimo Pirmininkui, Ministrui Pirmininkui bei kelioms su šiais dokumentais susijusioms ministerijoms.

Asmuo kontaktams:
Artūras Lukaševičius, el. paštas: artlukas@takas.lt , tel. 8-645-97521, Gimnazijos g. 7, LT-44260 Kaunas

_______________________________________________________

LR Prezidentei

Kopijos:
LR Seimo Pirmininkui
LR Ministrui Pirmininkui,
LR Švietimo ir mokslo, Socialinės apsaugos ir darbo, Teisingumo, Vidaus reikalų bei Užsienio reikalų ministrams

2013 m. gegužės 19 d.

Grupės tėvų
Kreipimasis dėl Europos Tarybos konvencijos dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos ir šalinimo

Gerbiamoji Prezidente,

mums labai rūpi mūsų vaikų ateitis, todėl dedame visas pastangas, kad jie užaugtų dori žmonės ir geri piliečiai. LR Konstitucijoje įtvirtinta mūsų teisė ir atsakomybė būti pagrindiniais vaikų auklėtojais. Mūsų pagalbininkės šiame darbe turėtų būti švietimo ir kitos institucijos. Deja, pastarojo meto įvykiai verčia stipriai suabejoti, ar tikrai Lietuvoje įgyvendinama mūsų teisė nuspręsti, kaip bus auklėjami mūsų vaikai ir kokios vertybės jiems bus ugdomos.

Neseniai Lietuvos darželiuose buvo bandoma įdiegti mums didelį nerimą sukėlusias programas „Gender Loops“, „Diena, kai Frederikas buvo Frida“ ir pan. Jau iš pavadinimų matyti, kad vienas pagrindinių programų tikslų – nuo ankstyvo amžiaus formuoti teigiamą vaikų požiūrį į tai, kad lytį galima pasirinkti ir keisti pagal savo norą. Be abejo, mes su tokiu požiūriu nesutinkame ir nenorime, kad taip būtų auklėjami mūsų vaikai (beje, net ir tarptautinėje ligų klasifikacijoje tai įvardijama kaip liga). Labai džiaugėmės, kai tuomet šią grėsmingą iniciatyvą Lietuvoje pavyko sustabdyti.

Deja, paaiškėjo, kad neilgam. Ji sustabdyta, nes tai buvo privati iniciatyva, tegul ir dosniai finansuojama. Tačiau dabar bus bandoma tokias programas mūsų mokyklose ir darželiuose įdiegti remiantis pačios Valstybės priimtais teisės aktais. Europos Tarybos konvencijoje dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos ir šalinimo nurodyta, kad švietimo įstaigose į ugdymo programas privalu įtraukti mokymo medžiagą apie „nestereotipinius lyčių vaidmenis“. Taigi, priėmus šią konvenciją, mūsų mokyklose privalės būti vykdomos tokios programos, kaip minėtosios. Tai visiškai nepriimtina mums ir, esame įsitikinę, daugumai Lietuvos žmonių.

Šioje konvencijoje akivaizdžiai dirbtinai susieti du skirtingi dalykai: teisingos pastangos apsaugoti moteris bei kitus asmenis nuo smurto ir požiūris į lytį kaip į socialinį konstruktą, kurį panorėjus galima keisti. Kadangi ryšys tarp šių dalykų nėra moksliškai pagrįstas, peršasi nuomonė, kad čia tam tikrų ideologijų kūrėjai diegia savo pažiūras, prisidengdami kovos prieš smurtą skraiste. Mes, kaip pagrindiniai atsakingieji už savo vaikų auklėjimą ir jiems ugdomas vertybes, kategoriškai nesutinkame, kad su vaikais būtų vykdomi tokie eksperimentai.

Mums taip pat nesuprantama, kodėl nėra tariamasi su tėvais, kai į mūsų švietimo sistemą veržiasi programos, kurių vertybėms akivaizdžiai nepritaria dauguma Lietuvos gyventojų. Neaišku, kodėl visuomenė nėra tinkamai informuojama apie pasekmes, kurias sukeltų ši konvencija jos narių teisėms bei pareigoms, švietimo ir kitoms institucijoms. Tėvų nerimą didina šiuo metu svarstomi ir kito teisės akto – Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo – pakeitimai, kuriuos dauguma priima kaip tiesiogiai nukreiptus į šeimų ardymą. Ir šiuo atveju viskas vyksta skubotai, visuomenė nėra tinkamai informuojama, šiuo klausimu nėra išsamiai pasisakę pedagogikos ir vaikų bei šeimų psichologijos specialistai.

Žinodami, kad artimiausiu metu turėsite apsispręsti dėl Stambulo konvencijos pasirašymo, ir remdamiesi savo konstitucine teise būti pagrindiniais atsakingaisiais už savo vaikų auklėjimą ir jiems ugdomas vertybes, reikalaujame, kad Lietuva šio dokumento nepasirašytų. Esame įsitikinę, kad mūsų poziciją palaikytų didžioji dauguma Lietuvos moksleivių tėvų.

 
 
   

jubiliejus2025.katalikai.lt

Kauno Šv. Juozapo (Vilijampolės) parapija 
atsinaujino

Senųjų Trakų vienuolynas 
atsinaujino

Užsienio lietuvių sielovada 
atsinaujino

kaunoarkikatedra.lt 
atsinaujino

sventumolink.lt

kaisiadoriuvyskupija.lt 
atsinaujino

PAVELDAS.katalikai.lt 
Lietuvos krikščioniškasis paveldas

MALDYNAS.katalikai.lt

jaunimodienos.lt 
PJD2023

Virtualus „LKB kronikos“ kelias

jonopauliausparapija.lt 
atsinaujino Kauno Šv. Jono Pauliaus II parapijos www

krekenavosbazilika.lt 
atsinaujino

tikejimasirsviesa.lt 
„Tikėjimo ir šviesos“ bendruomenė atnaujino www

žuvelė.lt 
Ruklos parapijos evangelizacinis projektas

teofilius.lt 
atsinaujino

kronikosfondas.lt 
atsinaujino

sinodas.katalikai.lt 
Sinodinis kelias Lietuvoje

Šv. Juozapo metai

misijos.katalikai.lt

vievioparapija.lt

www.teofiliauskelias.lt

trakubazilika.lt 
atsinaujino

ausrosvartai.lt 
atsinaujino

www.kelione.org 
Ekumeninė sielovados bendruomenė „Kelionė“

Lietuvos Caritas 
atsinaujino

Kauno arkivyskupijos Caritas 
atsinaujino

bernardinai.lt 
atsinaujino

vilniauskalvarijos.lt 
atsinaujino

elektrenuparapija.lt 
atsinaujino

LK.katalikai.lt 
papildyta

KATEKIZMAS.LT 
atnaujinta ir papildyta

krikscioniskifilmai.lt

Bažnytinio paveldo muziejus Vilniuje 
atsinaujino

kapucinai.net 
atsinaujino

Paminklai negimusiems kūdikiams

katalikuleidiniai.lt 
atsinaujino

Palaimintojo Jurgio Matulaičio draugija

 
     
© 1998-2002, 2003-2005, 2006-2020 Katalikų interneto tarnyba, info@kit.lt