Marijampolės Marijonų gimnazistai Italijoje
 
 

Keliavimas – tai ne vien vaizdų matymas. Tai ilgalaikė pasaulėžiūros reforma. (Miriam Beard)

Spalio 23–30 dienomis grupė Marijonų gimnazijos mokinių ir mokytojų viešėjo Italijoje.

Kelionė prasidėjo per Lenkiją, Slovakiją. Atvykę į Austrijos sostinę Vieną turėjo galimybę pasivaikščioti po senamiestyje esančią Marijos Teresės aikštę, susipažino su Hofburgu – didingu Habsburgų dinastijos rūmų kompleksu, liudijančiu svarbiausius senosios ir 20 a. Austrijos bei Europos įvykius. Sužavėjo gotikos šedevras – šv. Stepono katedra, antikinę šventovę primenantis parlamentas ir miesto valdžios rezidencija- rotušė.

Vėliau keliaudami per įspūdingąsias Rytų Alpes pasiekė Florenciją – Dantės Aligjerio gimtąjį miestą, renesanso kultūros lopšį ir senąją suvienytos Italijos karalystės sostinę. Joje aplankė šv. Kryžiaus bažnyčią, kur palaidoti Galilėjus, Mikelandželas, Makiavelis, taip pat stulbinančio dydžio ir išorės dekoro Santa Maria del Fiore katedrą, Džoto varpinę, krikštyklą su nepaprasto grožio durimis, Mikelandželo pavadintomis ,,Rojaus vartais’’.

Aplankytas dermės ir harmonijos kompleksas Pizoje .Tai romaninė gotikinė katedra ir krikštykla bei cilindrinis svyrantis bokštas su atviromis arkadomis. Svyrantis bokštas pradėtas statyti 1173 m., bet dar nebaigus mūryti 3 aukšto, 1274 m. jis ėmė svirti. Nors pamatai buvo negilūs, statybos vyko toliau ir buvo užbaigtos 1350 m. Šis statinys visais laikais viliojo lankytojus. Tarp jų buvo ir Pizos mokslininkas Galilėjus , lipdavęs į bokštą daryti savo garsiųjų eksperimentų krintančių kūnų greičiui tirti.

Žinoma, visus pakerėjo Italijos sostinė Roma. Joje susipažino su šv. Marijos Madžiore bazilika- pirmąja bažnyčia Mergelei Marijai Vakarų pasaulyje. Taip pat didžiausiu antikinio pasaulio pastatu Koliziejumi, dar vadinamu Flavijų amfiteatru, Kapitolijaus kalva su miesto merija, muziejais ir skulptūromis, Venecijos aikšte su buvusia B.Musolinio valdžios rezidencija, gigantišku Tautos altoriumi, Trajano kolona, Ispanijos aikšte, Trevi fontanu, šv.Angelo pilimi, Panteonu - ,,visų dievų šventykla’’.

Didžiausią įspūdį paliko ekskursija po mažiausią pasaulyje valstybę – Vatikaną . Apsilankė Mikelandželo freskomis išpuoštoje Siksto koplyčioje, kurioje renkamas popiežius. O šv. Petro bazilikoje – pagrindinėje pasaulio katalikų šventovėje gėrėjosi Mikelandželo ,,Pieta’’, Berninio šedevrais, bazilikos rūsiuose, kur palaidoti popiežiai ir bazilikos presbiteriai. Trečiadienį (10.30 – 12.00 val.) šv. Petro bazilikos aikštėje vyko bendroji audiencija pas popiežių, kurios metu Benediktas XVI susirinkusius palaimino ir lietuviškai . Tai buvo ypatingai jaudinančios akimirkos.

Kitą dieną Asyžiuje susipažino su viena didingiausių krikščionių šventovių - šv. Pranciškaus bazilika , kurioje yra ir šio šventojo kapas.

Tą pačią dieną nuvyko į seniausią ir mažiausią pasaulyje respubliką – San Mariną. Čia kasmet apsilanko virš 3 mln. turistų. San Marinas siūlo kvapą gniaužiančias panoramas nuo Titano kalno.

Paskutinis apsilankymas vyko Paduvoje – šv. Antano bazilikoje, statytoje XIII a. Europoje sunku rasti bažnyčią, kurioje nebūtų jo atvaizdo, papuošto gėlėmis ir šviesų girliandomis. Tai didis stebukladarys, kurio pagalbos meldžiama bet kuria proga ir dažnai ją gauna .

Gyvenimas vertinamas ne pagal tai , kiek kartų mes įkvepiame ,bet pagal tai, kiek aplankytų vietų užgniaužia kvėpavimą. Kelionės visiems patinka, nes suteikia daug laimės akimirkų, leidžia vis labiau suvokti, kas yra erdvės ir ką reiškia gyvenimas.

Levita Kiverienė

 
 
   

jubiliejus2025.katalikai.lt

Kauno Šv. Juozapo (Vilijampolės) parapija 
atsinaujino

Senųjų Trakų vienuolynas 
atsinaujino

Užsienio lietuvių sielovada 
atsinaujino

kaunoarkikatedra.lt 
atsinaujino

sventumolink.lt

kaisiadoriuvyskupija.lt 
atsinaujino

PAVELDAS.katalikai.lt 
Lietuvos krikščioniškasis paveldas

MALDYNAS.katalikai.lt

jaunimodienos.lt 
PJD2023

Virtualus „LKB kronikos“ kelias

jonopauliausparapija.lt 
atsinaujino Kauno Šv. Jono Pauliaus II parapijos www

krekenavosbazilika.lt 
atsinaujino

tikejimasirsviesa.lt 
„Tikėjimo ir šviesos“ bendruomenė atnaujino www

žuvelė.lt 
Ruklos parapijos evangelizacinis projektas

teofilius.lt 
atsinaujino

kronikosfondas.lt 
atsinaujino

sinodas.katalikai.lt 
Sinodinis kelias Lietuvoje

Šv. Juozapo metai

misijos.katalikai.lt

vievioparapija.lt

www.teofiliauskelias.lt

trakubazilika.lt 
atsinaujino

ausrosvartai.lt 
atsinaujino

www.kelione.org 
Ekumeninė sielovados bendruomenė „Kelionė“

Lietuvos Caritas 
atsinaujino

Kauno arkivyskupijos Caritas 
atsinaujino

bernardinai.lt 
atsinaujino

vilniauskalvarijos.lt 
atsinaujino

elektrenuparapija.lt 
atsinaujino

LK.katalikai.lt 
papildyta

KATEKIZMAS.LT 
atnaujinta ir papildyta

krikscioniskifilmai.lt

Bažnytinio paveldo muziejus Vilniuje 
atsinaujino

kapucinai.net 
atsinaujino

Paminklai negimusiems kūdikiams

katalikuleidiniai.lt 
atsinaujino

Palaimintojo Jurgio Matulaičio draugija

 
     
© 1998-2002, 2003-2005, 2006-2020 Katalikų interneto tarnyba, info@kit.lt