Caritas pristato Haičiui suteiktos pagalbos mastus
 
 

Pasaulinis Caritas tinklas „Caritas internationalis“ ir Lietuvos Caritas centras visuomenei pateikė Haičiui suteiktos paramos ataskaitą. Rodriguez Maradiaga, “Caritas Internationalis” prezidento teigimu, medžiaginės paramos tiekimą šiomis dienomis pakeitė psichologinė parama aukų artimiesiems ir Caritas – vilties nešiko – vaidmuo.

Tragiškiausias žemės drebėjimas per 200 metų

7.0 laipsnių stiprumo žemės drebėjimas Haičio salą užklupo š.m. sausio 12 dienos popietę. Epicentras, esantis vos 25 km nuo Haičio sostinės Port o Prenso, smarkiai apgriovė ne tik Haičio sostinę, bet ir du jo priemiesčius.

Žemės drebėjimo pasekmės palietė daugiau nei 3 mln. žmonių. Praėjus kelioms savaitėms po nelaimės buvo suskaičiuota 170 tūkst. aukų, daugiau nei 30 tūkst. kūnų vis dar nerasta po griuvėsiais. Žemės drebėjimas sugriovė daugiau nei 20 tūkst. komercinių ir 225 tūkst. gyvenamųjų namų, 800 tūkst. žmonių liko be pastogės, 340 tūkst. žmonių iš viso paliko sostinę Port o Prensą.

Sugriautos ar smarkiai apgadintos liko šalies ligoninės, mokyklos, vyriausybės būstinės, Jungtinių Tautų kompleksas. Žmonės liko be elektros, geriamo vandens, komunikacijų, sugriauti salos keliai, bažnyčios, oro ir jūrų uostai.

Haitis dar prieš žemės drebėjimą buvo viena skurdžiausių pasaulio šalių. Čia beveik 80 proc. gyventojų vertėsi su mažiau nei 2 JAV dolerių per dieną. Daugiau nei pusė gyventojų neišgalėjo naudotis medicininėmis paslaugomis. Penktadalis vaikų tebėra nusilpę dėl itin prastos mitybos. Port o Prensas taip pat yra vienas didžiausių miestų pagal nusikalstamumą visoje Lotynų Amerikoje.

Parama Haičiui teikiama nuolat

Haičio Caritas organizacija jau 35 metus kovoja su socialiniu neteisingumu šalyje, gyventojams tiekia įvairią kasdienę ir skubią paramą, todėl žemės drebėjimui supurčius salą, Caritas galėjo pirmasis pradėti tiekti būtiniausią pagalbą nukentėjusiesiems.

2008 metais siautėjusio uragano metu Haičio Caritas gyventojams tiekė paramą maistu, padėjo išvalyti mokyklas, statė laikinas prieglaudas netekusiems namų. Taip pat buvo įsteigtos mokslo stipendijos vaikams.

Haičio Caritui daugelį metų paramą teikė ir Katalikų paramos tarnyba iš JAV, Prancūzijos, Šveicarijos, Nyderlandų, Ispanijos, Dominikos Respublikos Caritas organizacijos.

Į pagalbą atskubėjo pirmieji

Tik menko atsitiktinumo dėka Haičio Caritas darbuotojai ir savanoriai nenukentėjo nuo žemės drebėjimo. Tuo metu vyko kasmetiniame Caritas narių susitikimas toliau nuo Port o Prenso esančiame mieste. Po žemės drebėjimo Caritas darbuotojai ir savanoriai jau kitą dieną grįžo į miestą ir ėmėsi pagalbos darbų: įvertino situaciją, statė palapines, teikė pirmąją pagalbą nukentėjusiesiems.

Caritas darbininkai nuolat siuntė žinutes su siaubingomis istorijomis apie miesto gatvėse gulinčius mirusiųjų kūnus, perpildytas ligonines ir gatves žmonių be pastogės. Didelį sukrėtimą karitiečiai patyrė sužinoję, jog sugriuvo Port o Prenso katedra ir žuvo joje buvęs arkivyskupas Joseph Serge Miot bei jo pagalbininkai klierikai.

Caritas savanoriai haitiečiams pagalbą teikė be jokio sustojimo, dirbdami po 18 valandų per dieną. Daugumai telekomunikacijos tinklų nustojus veikti, Haičio Caritas prezidentas vyskupas Pierre Dumas informaciją apie padėtį skelbė nacionalinio radijo eteryje ir visus ragino tyliajai pagalbai.

Romoje esantis „Caritas Internationalis“ centras į Haičio Caritas pagalbos šauksmą sureagavo itin operatyviai. Humanitarinės pagalbos skyriaus vadovas Alistar Dutton su savo komanda į Haitį išvyko nedelsiant, o kiti Caritas nariai iš JAV, Kanados, Meksikos bei Europos šalių Haitį pasiekė per pirmas 24 valandas po žemės drebėjimo.

JAV Katalikų pagalbos tarnyba ir kaimyninių šalių Caritas darbuotojai ir savanoriai palei Dominikos Respublikos sieną esančiuose sandėliuose pirmomis dienomis po žemės drebėjimo sugebėjo paruošti maisto paketų daugiau nei 5000 žmonių, taip pat 500 higienos reikmenų paketų.

Žmonių paieška ir gelbėjimas

Lotynų Amerikos ir Karibų regiono Caritas koordinatoriai surinko žmonių paieškos ir gelbėjimo komandą, kuri per dvi savaites nuo žemės drebėjimo pradžios iš po griuvėsių išgelbėjo šimtus žmonių.

Komandos nariai gyvųjų paiešką vykdė sugriautos Port o Prenso katedros prieigose. Medicinos darbuotojai sužeistuosius gydė čia pat įrengtoje mobilioje klinikoje.

Po savaitės vilties rasti gyvųjų beveik neliko, tačiau visai netikėtai Caritas paieškos komanda išgirdo balsą iš po griuvėsių. Taip dvi valandas trukusios gelbėjimo operacijos metu iš po sostinės katedros griuvėsių buvo ištraukta Enu Zizi. Nors vyresnio amžiaus moteris buvo sužeista, tačiau gyvybei pavojus negrėsė. Po savaitės tylos pirmieji jos ištarti žodžiai „Aš jus myliu“ sukrėtė gelbėtojus ir pasėjo viltį, jog gyvųjų vis dar galima rasti.

Medicininė pagalba šalies pasienyje

Dauguma Port o Prenso ligoninių buvo nepataisomai sugriautos, o operacinės sužeistiesiems gydyti neveikė. Caritas, reaguodamas į perpildytus gydymo punktus, į Haitį pristatė 200 mobilių klinikų pirmajai pagalbai suteikti.

Kaip ir šešerių metukų mergaitė Sara, didesnė dalis žmonių buvo gydomi tiesiog gatvėse. Gatvėse žmonėms buvo teikiama ne tik pirmoji pagalba, bet ir skiriamas gydymas nuo chroniškų ligų (AIDS, kvėpavimo takų, meningito, dizenterijos), kurios sudaro 50 proc. visų mirčių atvejų šalyje.

Teikiama pagalba

Nuo žemės drebėjimo pradžios Caritas nuolat tiekia didelius kiekius įvairios humanitarinės pagalbos 100 tūkst. žmonių, kurių namais tapo golfo klubo aikštyne įkurta stovykla.

Maisto paketai ruošiami Carito sandėliuose, į kuriuos maišai su negendančiais produktais atgabenami sunkvežimiais, laivais bei lėktuvais. Per pirmas dvi paramos teikimo savaites Caritas savanoriai pamaitino daugiau nei 100 000 žmonių.

Nors žiniasklaidos priemonės daugiausia dėmesio skiria Haičio sostinei, tačiau sugriauti buvo ir kiti salos miestai. Vokietijos Caritas sausio pabaigoje į taip pat smarkiai apgriautą miestą Leone nugabeno 30 t. įvairios humanitarinės pagalbos bei 50 savanorių, kurie ją paskirstė vietiniams.

Viena moteris, praradusi namus ir artimuosius, gatvėje gyveno 8 dienas. Vokietijos Carito duotas maistas ir prieglauda palapinėje buvo pirmoji pagalba, kurią moteris per tas dienas buvo gavusi.

Be paramos maistu, palapinėmis, pirmosios pagalbos priemonėmis, Caritas rūpinosi ir geriamo vandens paieškomis. Ronel Labauche šeima yra viena iš daugelio gyvenančių laikinojoje stovykloje, kurioje gyvenantys žmonės po kelių savaičių troškulio turės geriamo vandens. Caritas atgabentos cisternos kasdien pripildomos po 15 tūkst. litrų vandens, kurio paprastai užtenka 1000 žmonių per dieną.

Žvelgiant į ateitį

Carmen Charles dirbo komunikacijos bendrovėje, gyveno gražiame name, net turėjo moterį, padedančią namų ruošoje. Dabar ji gyvena palapinėje su dar 14 nepažįstamų žmonių, kurie dalijasi gultais ir paklodėmis. Ši moteris į Caritas stovyklą atėjo po žemės drebėjimo. Čia ji gavo pirmąjį maisto paketą, vandens ir kitus reikmenis, reikalingus išgyventi pirmąsias dienas. Tačiau ši moteris yra kupina vilties ir teigia, jog Haitis vėl gyvens.

Patirtis Haityje Caritas savanorius išmokė, jog silpniausieji visuomenėje yra vaikai, moterys, senoliai ir ligoti žmonės. „Tiekiant humanitarinę pagalbą reikia galvoti ir apie tai, jog nei maistas, nei vanduo neapsaugos vietos bendruomenės nuo stipresniųjų smurto“, - kalbėjo „Caritas Internationalis“ atstovas ir pridūrė, jog savanoriai ir kitų tarnybų pajėgos ne tik rūpinasi pirmine humanitarine pagalba, bet ir stengiasi užtikrinti žmogaus teisę būti saugiam.

Atstovo teigimu, laikas yra ne haitiečių pusėje. „Iki kol prasidės liūčių ir uraganų sezonas, teturime 2 mėnesius pastatyti stipresnius būstus namus praradusiems žmonėms. Nei palapinės, nei dabartinės laikinos prieglaudos stiprių vėjų neatlaikys“, - nuogąstavo kardinolas Rodriguez Maradiaga.

Caritas atstovai ir vietiniai haitiečiai tikisi, jog žiniasklaidos dėmesys šiam skurdžiam kraštui padės sulaukti turtingesnių šalių dėmesio. Nors įvairios humanitarinės pagalbos jau buvo suteikta už 60 mln. JAV dolerių, Caritas tikisi surinkti dar 45 milijonus, kad galėtų padėti 200 000 nukentėjusiųjų.

Caritas žada dirbti 20-yje stovyklų, įvairią paramą dalinti ir per 32 vietos parapijas. Dviejų mėnesių aktyvų paramos teikimą seks metus truksiantys atstatymo darbai. Visame pasaulyje surinkti pinigai bus skirti geresnėms mokykloms, ligoninėms ir vietos gyventojų būstams statyti.

Caritas organizacijos taip pat pripažįsta, jog atstatymo darbuose indėlį turės įdėti ir vietos gyventojai. „Tik patys vietiniai gali nuspręsti savo ateitį, nes nuolatinis gavimas ir nenoras keisti gyvenimo būdo, krašto neišgelbės“, - pranešime kalbėjo „Caritas Internationalis“ prezidentas.

Lietuvos Caritas pagalba Haičiui

Lietuvos Caritas, prisidėdamas prie „Caritas Internationalis“ pagalbos nukentėjusiesiems Haityje programos, atidarė specialią banko sąskaitą lėšoms rinkti. Šiandien dienos duomenimis sąskaitoje jau yra surinkta beveik 50 tūkst. litų aukų.
„Žmonės į sąskaitą perveda nedideles sumas - dažniausiai po 10-50 litų. Tačiau yra ir tokių, kurie nukentėjusiesiems nuo žemės drebėjimo Haityje aukoja po kelis šimtus litų. Vis dėlto daugiausiai nukentėjusiesiems lėšų surenkama Šv. Mišių metu. Didžiausią sumą – 6000 Lt - kol kas pervedė Vilniaus Šv. Jono Bosko parapija“, - lietuvaičių aukojimo ypatumus atskleidė Laima Petraitytė, Lietuvos Caritas atstovė ryšiams su visuomene, ir patikino, jog lėšos Lietuvos Caritas sąskaitoje bus renkamos iki š.m. kovo 22 d.

Lietuvos Caritas aukas renka šioje sąskaitoje:
AB „Swedbank“
Lietuvos Caritas
į/k 192066334
LT257300010115125026
Mokėjimo paskirties laukelyje reikėtų įrašyti „parama Haičiui“

Parengta pagal „Caritas Internationalis“ ir Lietuvos Caritas informaciją

 
 
   

jubiliejus2025.katalikai.lt

Kauno Šv. Juozapo (Vilijampolės) parapija 
atsinaujino

Senųjų Trakų vienuolynas 
atsinaujino

Užsienio lietuvių sielovada 
atsinaujino

kaunoarkikatedra.lt 
atsinaujino

sventumolink.lt

kaisiadoriuvyskupija.lt 
atsinaujino

PAVELDAS.katalikai.lt 
Lietuvos krikščioniškasis paveldas

MALDYNAS.katalikai.lt

jaunimodienos.lt 
PJD2023

Virtualus „LKB kronikos“ kelias

jonopauliausparapija.lt 
atsinaujino Kauno Šv. Jono Pauliaus II parapijos www

krekenavosbazilika.lt 
atsinaujino

tikejimasirsviesa.lt 
„Tikėjimo ir šviesos“ bendruomenė atnaujino www

žuvelė.lt 
Ruklos parapijos evangelizacinis projektas

teofilius.lt 
atsinaujino

kronikosfondas.lt 
atsinaujino

sinodas.katalikai.lt 
Sinodinis kelias Lietuvoje

Šv. Juozapo metai

misijos.katalikai.lt

vievioparapija.lt

www.teofiliauskelias.lt

trakubazilika.lt 
atsinaujino

ausrosvartai.lt 
atsinaujino

www.kelione.org 
Ekumeninė sielovados bendruomenė „Kelionė“

Lietuvos Caritas 
atsinaujino

Kauno arkivyskupijos Caritas 
atsinaujino

bernardinai.lt 
atsinaujino

vilniauskalvarijos.lt 
atsinaujino

elektrenuparapija.lt 
atsinaujino

LK.katalikai.lt 
papildyta

KATEKIZMAS.LT 
atnaujinta ir papildyta

krikscioniskifilmai.lt

Bažnytinio paveldo muziejus Vilniuje 
atsinaujino

kapucinai.net 
atsinaujino

Paminklai negimusiems kūdikiams

katalikuleidiniai.lt 
atsinaujino

Palaimintojo Jurgio Matulaičio draugija

 
     
© 1998-2002, 2003-2005, 2006-2020 Katalikų interneto tarnyba, info@kit.lt