Dokumentinio filmo „Pirmasis Dievo gailestingumo paveikslas. Nežinomo šedevro negirdėta istorija“ premjera Vilniuje
 
 

2016 m. vasario 21 d., sekmadienį, 15 val. kino teatre „Forum Cinemas Vingis“ įvyko pasaulinė dokumentinio filmo „Pirmasis Dievo gailestingumo paveikslas. Nežinomo šedevro negirdėta istorija“ premjera.

Prieš premjerą vykusioje spaudos konferencijoje Vilniaus arkivyskupas Gintaras Grušas žurnalistams sakė, kad kuriant šį filmą buvo juntama veikianti Dievo ranka. Filmas orientuotas į tarptautinį žiūrovą norint supažindinti su Gailestingojo Jėzaus paveikslo istorija, nes daug kas pažįsta Dievo Gailestingumo pamaldumą pasaulyje, bet retas žino, kad viskas prasidėjo būtent Vilniuje. Filmo premjera, kaip sakė arkivyskupas G. Grušas, vyksta išvakarėse ir kitos svarbios datos – vasario 22 d. sukanka lygiai 85 metai nuo to, kai Jėzus pirmą kartą pasirodė seselei Faustinai Plocke ir paprašė, kad būtų nutapytas Gailestingojo Jėzaus paveikslas pagal vaizdą, kurį ji mato. Taip pat filmas sumanytas dar prieš popiežiui Pranciškui paskelbiant Gailestingumo ypatingąjį jubiliejų – tarsi dar vienas Dievo vedimo ženklas. Beje, filmo kūrimą laimino ir popiežius ir tai patvirtino savo parašu.

Mintis apie tokį filmą, pasak arkivyskupo G. Grušo, kilo po praeitais metais vykusio šeimų festivalio „Šeimadienis“, kuriame dalyvavo amerikiečių kino režisierius Daniel diSilva, lietuviams geriau pažįstamas dar kaip muzikantas. Kino režisierius Daniel diSilva, išgirdęs Gailestingojo Jėzaus paveikslo sukūrino istoriją, arkivyskupo žodžiais, metė visus darbus ir su tarptautine komanda leidosi paveikslo istorijos keliais.

Scenarijaus autorius, režisierius ir prodiuseris Daniel diSilva, paklaustas, kaip jo paties gyvenimą pakeitė pažintis su Vilniuje gyvenusia šventąja Faustina Kowalska ir jos regėjimų pagrindu nutapytas paveikslas, atsakė, kad išoriškai „niekaip“. Tačiau kurdamas šį filmą suprato, kaip labai jam ir pasauliui reikia gailestingumo, kurio kaip niekada stokojame.

Dokumentinį filmą „Pirmasis Dievo gailestingumo paveikslas. Nežinomo šedevro negirdėta istorija“ spaudos konferencijoje dalyvavęs žurnalistas Pranas Morkus pavadino mistiniu trileriu. Jau dabar sulaukta 600 prašymų leisti rodyti filmą įvairiose pasaulio šalyse.

Į filmo premjerą atvyko nuncijus arkivyskupas Pedro López Quintana, kardinolas Audrys Juozas Bačkis, Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas, vyskupas augziliaras Arūnas Poniškaitis, Kauno arkivyskupas metropolitas Lionginas Virbalas, vyskupas augziliaras Kęstutis Kėvalas, Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila, Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis, Telšių vyskupo augziliaras vyskupas Linas Vodopjanovas, Minsko-Mogiliovo arkivyskupas Tadeušas Kondrusevičius,  Lietuvos ortodoksų arkivyskupas Inokentijus, evangelikų liuteronų vyskupas Mindaugas Sabutis, taip pat profesorius Vytautas Landsbergis, ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius su žmona ir kiti garbūs asmenys.

Dokumentiniame filme apie paveikslo išlikimo istoriją, grožio ir meno santykį, jo teologinę mintį ir prasmę pasakoja gausus būrys liudininkų ir tyrėjų, tarp jų ne tik dvasininkai: kardinolas Christophas Schonbornas (Austrija), kardinolas Stanislawas Dziwiszas (Lenkija), kardinolas Audrys Juozas Bačkis, arkivyskupas Gintaras Grušas, vyskupas Kęstutis Kėvalas, vyskupas Robertas Barronas (JAV), Jono Pauliaus II biografas George Weigelis (JAV), bet ir amerikiečių žvaigždės – aktorius, muzikantas Harry’s Connickis Jaunesnysis, Amerikoje žinomos TV laidos, „Stand up“ komedijos meistras Jimas Gaffiganas.

Filme tarp pasakojimų, archyvinių nuotraukų, Faustinos „Dienoraščio“ ištraukų kartkartėmis Šv. Petro aikštėje, Europos ir Niujorko šurmulyje iš paveikslo į mus žvelgiantis Gailestingasis Jėzus tarsi vis primena, kad Jo gailestingoji meilė amžina.

Violeta Micevičiūtė
„Bažnyčios žinios“

 
 
   

jubiliejus2025.katalikai.lt

Kauno Šv. Juozapo (Vilijampolės) parapija 
atsinaujino

Senųjų Trakų vienuolynas 
atsinaujino

Užsienio lietuvių sielovada 
atsinaujino

kaunoarkikatedra.lt 
atsinaujino

sventumolink.lt

kaisiadoriuvyskupija.lt 
atsinaujino

PAVELDAS.katalikai.lt 
Lietuvos krikščioniškasis paveldas

MALDYNAS.katalikai.lt

jaunimodienos.lt 
PJD2023

Virtualus „LKB kronikos“ kelias

jonopauliausparapija.lt 
atsinaujino Kauno Šv. Jono Pauliaus II parapijos www

krekenavosbazilika.lt 
atsinaujino

tikejimasirsviesa.lt 
„Tikėjimo ir šviesos“ bendruomenė atnaujino www

žuvelė.lt 
Ruklos parapijos evangelizacinis projektas

teofilius.lt 
atsinaujino

kronikosfondas.lt 
atsinaujino

sinodas.katalikai.lt 
Sinodinis kelias Lietuvoje

Šv. Juozapo metai

misijos.katalikai.lt

vievioparapija.lt

www.teofiliauskelias.lt

trakubazilika.lt 
atsinaujino

ausrosvartai.lt 
atsinaujino

www.kelione.org 
Ekumeninė sielovados bendruomenė „Kelionė“

Lietuvos Caritas 
atsinaujino

Kauno arkivyskupijos Caritas 
atsinaujino

bernardinai.lt 
atsinaujino

vilniauskalvarijos.lt 
atsinaujino

elektrenuparapija.lt 
atsinaujino

LK.katalikai.lt 
papildyta

KATEKIZMAS.LT 
atnaujinta ir papildyta

krikscioniskifilmai.lt

Bažnytinio paveldo muziejus Vilniuje 
atsinaujino

kapucinai.net 
atsinaujino

Paminklai negimusiems kūdikiams

katalikuleidiniai.lt 
atsinaujino

Palaimintojo Jurgio Matulaičio draugija

 
     
© 1998-2002, 2003-2005, 2006-2020 Katalikų interneto tarnyba, info@kit.lt