Į Lietuvos jaunimo dienas – pėsčiomis su asilaite
 
 

Šiandien trys jaunuoliai iš Tiberiados bendruomenės – Dovas, Mykolas ir Philippe (Filipas) iš Belgijos – pradeda penkių dienų piligriminę kelionę iš Baltriškių kaimo (Zarasų r.) į Panevėžį, kur savaitgalį vyks Lietuvos jaunimo dienos (LJD). Pėsčiomis vaikinai esi per Lietuvos miestelius ir kaimus bei džiugins žmones neįprasta bendrakeleive – asilaite, vardu Riešutas.

Tiberiados bendruomenės brolis, vienuolis Michel de Meulenaer (Mišelis) pasakojo, kad ši kelionė vaikinams – tai šv. Jono Krikštytojo metų, kuriuos jie praleido vienuolyne Baltriškėse, pabaiga. „Kelionės metu vaikinai melsis, apmąstys praėjusius metus. Kaip tikri Evangelijos skelbėjai, nieko nepasiims su savimi – maisto ir nakvynės prašys pas žmones. Tai bus pasiruošimas grįžti į pasaulį po vienerių metų gyvenimo vienuolyne ir pasiruošimas Lietuvos jaunimo dienoms“, - pasakojo Tiberiados bendruomenės brolis Mišelis, kuris prie trijulės prisijungs likus dviems dienoms iki kelionės pabaigos. Numatoma, kad vaikinai keliaus per Antalieptę, Debeikius, Troškūnus ir penktadienį pasieks Panevėžį.

Neįprasta bendrakeleivė

Kelionę greičiausiai truputį apsunkins neįprasta bendrakeleivė – asilaitė vardu Riešutas. Per dieną ji gali nueiti apie 20 kilometrų. „Reikės kantrybės: žmogus gali eiti dvigubai greičiau. Bet jos kelionė irgi labai prasminga. Panevėžyje ji bus raktas pabendrauti su žmonėmis. Du mūsų broliai buvo panašioje misijoje Briuselyje, kai 2006 metais vyko evangeliazinis renginys. Žmonėms buvo labai įdomu matyti asilą mieste, todėl daug kas prieidavo, pasidomėdavo”, - pasakojo brolis Mišelis.

Asilaitei maisto piligriminės kelionės metu prašyti nereikės – ji ėda žolę. Tačiau piligrimams teks kita užduotis – saugoti asilaitę nuo persiėdimo. Riešutas turi puikų apetitą ir visai neturi saiko. Asilaitė po metų turėtų atsivesti jauniklį. Tai bus jau ketvirtas asiliukas Tiberiados bendruomenės ūkyje, Belgijoje. Šie mieli, Biblijoje dažnai taikumą ir kantrybę simbolizuojantys gyvulėliai, kartu su broliais keliauja į misijas ir padeda vienuoliams kalbėti apie Dievą ir tikėjimą.

Dviračiais – 500 kilometrų

Šiandien į LJD taip pat iškeliavo 19 LJD entuziastų, kurie per penkias dienas numins apie 500 kilometrų ir iš Klaipėdos, kur vyko LJD 2007, atveš Jaunimo dienų dvasią į Panevėžį.

Dviratininkai išvažiavę iš Klaipėdos, traukia link Kretingos, vėliau važiuos į Telšius, Plungę, Karteną, užsuks į Šiaulius, kur LJD vyko prieš šešerius metus, 2004-aisiais. Taip pat aplankys Radviliškį, Šeduvą, Smilgius ir penktadienį planuoja pasiekti Panevėžį. "Per dieną numinsime apie 80-100 kilometrų, planuojame nakvoti prie bažnyčių ar parapijų namuose, jau esame susitarę su parapijų klebonais ar bendruomenėmis. Telšiuose susitiksime su skautais ir ateitininkais, tikimės pabendrauti ir su Pakutuvėnų bendruomene. Taip pat džiaugsimės, jei mus sutiks parapijų jaunimas", - pasakojo žygio organizatorius klaipėdietis Audrius. Abi piligrimų grupės Panevėžį turėtų pasiekti penktadienį vakare ir šeštadienį kartu su visais dalyvauti LJD renginiuose.

Jaunimo dienos ir Jonas Paulius II

Lietuvos jaunimo dienos – tai kas trejus metus vykstantis krikščioniško jaunimo renginys, kurį inicijuoja Lietuvos vyskupų konferencija, o įgyvendina Lietuvos jaunimo pastoracijos centras ir vyskupijų jaunimo centrai.

Lietuvos jaunimo dienų ištakomis galima laikyti susitikimą su popiežiumi Jonu Pauliumi II, kai jis lankėsi Lietuvoje 1993 m. – su jaunimu jis susitiko Kaune Dariaus ir Girėno stadione.

Prieš 25 metus popiežius Jonas Paulius II pakvietė jaunus žmones iš viso pasaulio švęsti Verbų sekmadienį Romoje, Šv. Petro aikštėje. Susitikimas sulaukė didelio pasisekimo – susirinko daugiau kaip 300 tūkst. žmonių, todėl popiežius nusprendė tokius susitikimus rengti ir ateityje. Jau 1985 metais pasaulio jaunimo dienos buvo paskelbtos reguliariu renginiu. Jos minimos kiekvienų metų Verbų sekmadienį, o kas trečius metus sukviečia visą pasaulio jaunimą į tarptautinį susitikimą.
Paskutinės Pasaulio jaunimo dienos buvo 2008 m. liepos mėn. Sidnėjuje, Australijoje. 2011 metais jos vyks Madride, Ispanijoje.

Daugiau informacijos teiraukitės:
Sigita Purytė, savanorė ryšiams su žiniasklaida, Lietuvos jaunimo dienos 2010,
tel.: 8 613 63988, el. paštas:
sigita.puryte@gmail.com ; sigitapu@yahoo.com .

 
 
   

jubiliejus2025.katalikai.lt

Kauno Šv. Juozapo (Vilijampolės) parapija 
atsinaujino

Senųjų Trakų vienuolynas 
atsinaujino

Užsienio lietuvių sielovada 
atsinaujino

kaunoarkikatedra.lt 
atsinaujino

sventumolink.lt

kaisiadoriuvyskupija.lt 
atsinaujino

PAVELDAS.katalikai.lt 
Lietuvos krikščioniškasis paveldas

MALDYNAS.katalikai.lt

jaunimodienos.lt 
PJD2023

Virtualus „LKB kronikos“ kelias

jonopauliausparapija.lt 
atsinaujino Kauno Šv. Jono Pauliaus II parapijos www

krekenavosbazilika.lt 
atsinaujino

tikejimasirsviesa.lt 
„Tikėjimo ir šviesos“ bendruomenė atnaujino www

žuvelė.lt 
Ruklos parapijos evangelizacinis projektas

teofilius.lt 
atsinaujino

kronikosfondas.lt 
atsinaujino

sinodas.katalikai.lt 
Sinodinis kelias Lietuvoje

Šv. Juozapo metai

misijos.katalikai.lt

vievioparapija.lt

www.teofiliauskelias.lt

trakubazilika.lt 
atsinaujino

ausrosvartai.lt 
atsinaujino

www.kelione.org 
Ekumeninė sielovados bendruomenė „Kelionė“

Lietuvos Caritas 
atsinaujino

Kauno arkivyskupijos Caritas 
atsinaujino

bernardinai.lt 
atsinaujino

vilniauskalvarijos.lt 
atsinaujino

elektrenuparapija.lt 
atsinaujino

LK.katalikai.lt 
papildyta

KATEKIZMAS.LT 
atnaujinta ir papildyta

krikscioniskifilmai.lt

Bažnytinio paveldo muziejus Vilniuje 
atsinaujino

kapucinai.net 
atsinaujino

Paminklai negimusiems kūdikiams

katalikuleidiniai.lt 
atsinaujino

Palaimintojo Jurgio Matulaičio draugija

 
     
© 1998-2002, 2003-2005, 2006-2020 Katalikų interneto tarnyba, info@kit.lt